Ovenschotel met spekreepjes, spitskool, mosterd en champignons

Deze ovenschotel is lekker pittig. De lekkere romige smaak is te danken aan de creme fraîche. Bij deze schotel wordt geen aardappelpuree gebruikt. De gestampte aardappelen met gemengd met de mosterd en creme fraîche creëeren een wat grovere laag.

Spitskool ovenschotel

  • Voorbereidingstijd:
  • Kooktijd:
  • Totale tijd:
  • Aantal personen: 4
  • Moeilijkheid: easy

Ingrediënten:

  • 750 gram aardappelen (kruimige)
  • 250 gram champignons
  • 150 gram gerookte spekreepjes
  • 200 ml creme fraîche
  • 1,5 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel olie
  • 50 gram geraspte kaas
  • Zout en peper
  • Een halve theelepel nootmuskaat

Bereidingswijze:

  1. Begin met het wassen van de spitskool en zorg dat deze in reepjes gesneden is en zorg dat de prei schoon is en in kleine stukjes is gesneden.
  2. De champignons even schoonmaken en snij de champignons in plakjes.
  3. Schil de aardappelen en snij de aardappelen in kleine stukken en kook ze in water met zout tot ze gaar zijn.
  4. De oven voorverwarmen op 200 graden en verhit in een wokpan de olie.
  5. Bak de spekreepjes knapperig in de olie en bak de plakjes champignons mee en wacht tot al het
  6. vocht verdwenen is. Voeg vervolgens de stukjes prei toe en laat deze 2 minuten meebakken. Als
  7. dit gedaan is voeg dan de spitskool toe. In 5 tot 10 minuten alles nog even roerbakken, het aantal minuten is afhankelijk van de dikte van de spitskool. Naar eigen smaak de spitskool op smaak brengen met zout, nootmuskaat, peper en eventueel cayennepeper. Hierna 1 eetlepel mosterd en twee eetlepels creme fraîche door de kool roeren en zorg dat het mengsel van de spitskool met mosterd en creme fraîche in een vuurvaste ovenschaal zit.
  8. De gare aardappels goed droog stomen en met een stamper of vork de aardappels grof stampen. Vervolgens de overige creme fraîche en een eetlepel mosterd hier aan toevoegen en roer het geheel goed door. Voeg het mengsel van de aardappelen toe aan de spitskool, zorg dat het goed verdeeld is over de ovenschaal. Vervolgens hier wat kaas overheen strooien.
  9. Laat de gevulde ovenschaal in de voorverwarmde oven staan tot de kaas goudbruin gekleurd is.

Geplaatst op by

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.3/5 (8 votes cast)
Ovenschotel met spekreepjes, spitskool, mosterd en champignons, 3.3 out of 5 based on 8 ratings

Tagged: , , , , , ,

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *