Het basisrecept voor deze heerlijke, flinke ovenschotel is gebaseerd op het recept wat gebruikt
wordt in een Frans restaurant. Het is geen kleine ovenschotel, het is een flinke maaltijd goed voor 4 personen. Deze lekkere ovenschotel bevat bloemkool, ham en aardappelen. Het is te bereiden in ongeveer 45 minuten, daarna is
het tijd om te smullen!
Italiaanse ovenschotel met bloemkool en ham
Ingrediƫnten:
- 1 bloemkool
- 700 gram aardappelen
- 100 gram rauwe ham (bv. Parmaham)
- 2 eieren
- 3 deciliter melk
- 70 gram boter
- 70 gram bloem
- 2 theelepels tijm
- 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
- Zout en peper
- Nootmuskaat
Bereidingswijze:
- Begin met het schillen en wassen van de 700 gram aardappelen.
- Laat deze vervolgens gaarkoken en snij ze in plakjes.
- Zorg dat de bloemkool goed gewassen is en verdeel de bloemkool in kleine roosjes.
- Kook deze roosjes vervolgens beetgaar in water met een snufje zout.
- Van het kookvocht van de bloemkool bewaar je circa 2 deciliter.
- Dit wordt later gebruikt voor de saus.
- Zorg ervoor dat de bloemkool goed uitgelekt is, deze mag niet te vochtig zijn.
- Snij vervolgens de rauwe ham in reepjes.
- Bak deze in een droge koekenpan zonder boter of olie tot ze knapperig zijn.
- Nu gaan we de saus maken, smelt om te beginnen de 70 gram boter en voeg vervolgens de 70 gram bloem in een keer toe. Roer dit goed door elkaar en laat het even garen.
- Voeg de 3 deciliter melk samen met het overgebleven kookvocht van de bloemkool in kleine beetjes toe, tot er een dikke saus ontstaat.
- Maak de saus op smaak met wat zout, peper en de nootmuskaat.
- Haal de saus van het vuur als de saus dik is.
- Klop de 2 eieren los en meng deze door de saus heen.
- Oven voorverwarmen op circa 200 graden.
- Neem een ruime ovenschaal en doe hier een laagje van de saus in. Leg hier boven op ongeveer de helft van de aardappelschijfjes tot de bodem bedekt is. Bestrooi de schijfjes met wat tijm.
- Meng de bloemkoolroosjes en de reepjes ham door elkaar. Verdeel de bloemkoolroosjes over de bodem van aardappelschijfjes. Dek dit vervolgens af met de rest van de aardappelschijfjes, en bestrooi deze naar smaak opnieuw met wat tijm. Giet de rest van de saus over de schotel heen tot deze bedekt is. Strooi er vervolgens een laagje Parmezaanse kaas over.
- Zet de schaal op een plaat in het midden van de voorverwarmde oven. Bak de bloemkoolschotel in ongeveer 20 tot 30 minuten goudbruin.
Tagged: Aardappel ovenschotel, bloemkool, Bloemkool ovenschotel, Italiaans, Italiaanse ovenschotel, ovenschotel, ovenschotels
Laat een reactie achter